BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

PROF. CONSTANTIN MOTAS (1869-1931)

 

 

REZUMAT

 

Profesorul Constantin Motăş a fost director al Scolii superioare de medicină veterinară şi primul decan al Facultăţii, ales în iunie

    1921, cu prelungirea termenului până la 15 februarie 1926.

● Cercetătorul francez Wenyon în semn de recunoştinţă pentru lucrările experimentale şi realizările din teren ale Prof. Motăş privind

   piroplasmoza la oi (1926) a propus Comisiei de Taxonomie denumirea agentului patogen de Babesia motasi.

● Prof. Constantin Motăş a participat la Campania din Bulgaria (1913) şi apoi în cea din 1917-1919. Pentru faptele de arme i s-a

   decernat Meritul Sanitar clasa I din Campania 1913.

● Prof. Constantin Motăş alături de P.Regler şi Alexandru Ciucă a făcut parte din echipa care a preparat vaccinul antiholeric cu care

   s-a realizat în 1913 Marea experienţă epidemiologică românească de vaccinare antihoerică, în plin focar de boală, efectuată de   

   Prof. I.  Cantacuzino şi discipolii săi.

● O stradă a oraşului Mangalia îi poartă numele.

 

 

                                                                                                                  *

                                                                                                                 

 

Prof. Constantin Motăş s-a nascut la 15 aprilie 1869 la Vaslui. In anul 1886 intra la Scoala Superioară de Medicină Veterinară, obţinând diploma de medic veterinar in anul 1892.

 

După absolvirea şcolii a ocupat următoarele funcţii:

● medic veterinar al judeţului Câmpulung-Muscel;

● şef al serviciului veterinar în centrala Ministerului de Interne

● şef de lucrări la Catedra de Anatomie şi Histologie

● a lucrat şi la catedra de Hematologie şi Histologie a Facultaţii de Medicină la Prof.Dr. Alexandru Obreja;

● şef de lucrări la Catedra de Microbiologie, poliţie sanitar veterinară şi clinica bolilor contagioase.

 

După o specializare în Franţa la Scoala Normală Veterinarăde la Alfort (Paris) la Catedra de Boli Infecţioase şi poliţie sanitar veterinară condusă de savantul Prof. Ed. Nocard (octombrie 1900 – aprilie 1902)revenind în ţară ocupă următoarele funcţii:

● Prof. Suplinitor la Clinica şi Patologia bolilor contagioase, poliţia sanitar veterinară şi jurisprudenţă;

● Prof. Provizoriu şi apoi

● Prof. titular din 1909 la  Clinica şi Patologia bolilor contagioase, poliţia sanitar veterinară şi jurisprudenţă unde funcţionează până

    la moartea sa.

 

A fost director al Scolii superioare de medicină veterinară şi primul decan al Facultăţii, ales în iunie 1921, cu prelungirea termenului până la 15 februarie 1926.

 

 

ACTIVITATEA STIINTIFICA

 

● Prima transmitere a cârcegului (Babesia ovis) de la oi bolnave la cele sănătoase (1902);

● Prima evidenţiere a agentului patogen în sângele oilor bolnave de aceeaşi hemosporidioză;

● Cel dintâi diagnostic de durină, prin examen microscopic direct pe frotiu proaspăt şi colorat cu punerea în evidenţă a

    Tripanosoma equiperdum la cal şi prin inoculare la iepure;

● Prima evidenţiere în ţară (1902) a microfilariilor în sângele câinilor;

● O metodă de colorare a frotiurilor (Nocard-Motăş) ş.a.

 

Lucrările menţionate au fost efectuate la Facultate, pe teren în ţară şi la Paris la Institutui Pasteur, precum şi la Scoala Naţională Veterinară de la Alfort.

 

Cercetătorul francez Wenyon în semn de recunoştinţă pentru lucrările experimentale şi realizările din teren ale Prof. Motăş privind piroplasmoza la oi (1926) a propus Comisiei de Taxonomie denumirea agentului patogen de Babesia motasi.

 

                                                                                                                  *           

                                                                                                                                                                                                                                   

 

A murit la 7 martie 1931 la Menton în Franţa de dublă pneumonie.

In ziua de 12 martie 1931, aflându-se de moartea profesorului Constantin Motăş, în amfiteatrul Institutului Naţional Zootehnic de pe lângă Facultatea de Medicină Veterinară – s-a comemorat pierderea sa printr-o şedinţă consacrată marelui dispărut. Au luat parte reprezentanţi de seamă ai ştiinţei, culturii, artei, învăţământului, autorităţilor etc. (Prof. I. Cantacuzino, N. Minovici, Gh.Longinescu, I. Proca, Fr. Rainer, Ionescu-Mihăileşti, Iotzu, Dobrescu, Combiescu şi toţi Cantacuziniştii, precum şi Demetrescu Gabriel, Ionescu-Brăila, Juliu Radulovici, general med.vet. Vintilă Rădulescu, personalul ministerului, medici veterinari din capitală şi din provincie ş.a).

 

Corpul Veterinar, Asociaţia medicilor veterinari I-au ridicat pe malul  mării, la Mangalia, un bust, încimentând în soclu urna cu cenuşa sa, bust care a fost inaugurat şi predat oraşului Mangalia la 16 iunie 1933. Bustul s-a aflat şi în faţa laboratorului de boli contagioase de la Facultatea de Medicină Veterinară din Bucureşti.

 

 

LINK-URI catre pagini web care relateaza despre profesorul Constantin Motăş

 

UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA IASI

http://www.univagro-iasi.ro/index.php?lang=ro&pagina=pagini/1_istoric.html

 

In M.O. nr. 82/9 aprilie 1933 s-a publicat Legea pentru transformarea Sectiei de Stiinte Agricole de pe langa Universitatea din Iasi, in Facultate de Stiinte Agricole a Universitatii "A.I. Cuza" din Iasi, cu sediul la Chisinau. Legea stabilea, printre altele, baza materiala a noii Facultati, alcatuita din imobile, ferme, vii si peiniere, inclusiv cele de la Iasi (campurile experimentale Ezareni si Adamachi si Punctul Zootehnic Copou). Consiliul de Facultate, alcatuit din profesorii Haralamb VASILIU (Chimie agricola), Agricola CARDAS (Zootehnie), Nicolae FLOROV (Agrogeologie), si Constantin MOTAS (Zoologie), isi alege decanul in persoana prof. Haralamb VASILIU (1933-1936, 1938-1940). Sub conducerea acestuia si a decanului prof. Agricola CARDAS (1936-1938), se realizeaza organizarea noii Facultati, precum si elaborarea regulamentului propriu de functionare academica si financiara.

 

INVATAMANTUL MEDICAL VETERINAR

http://www.e-referate.ro/referate/Invatamantul_medical_veterinar2005-03-18.html

 

 

Facultatea de medicina veterinara


„ Cine ar fi crezut ca dupa 13 ani – scria, în 1921, prof. C. Motas – sa fiu tocmai eu în capil institutiei – când s-a realizat aceasta reforma!”

scriind aceste rânduri, prof. C. Motas, care va fi primul decan al noii Facultati, între 1921 si 1926, se referea la articolul „Scoala superioara de medicina veterinara si modoficarile în învatamântul superior”, publicat de el în Arhiva veterinara, nr. 1 din 1907,unde, printre altele nota profetizând: „Acolo unde este natural sa ajungem, acolo unde tindem sa fim, vom fi, caci în calea progresului nu se poate opune nici fortele naturei, necum mici fiinte cum suntem noi oamenii. Potrivnicii nostri nu cunosc ca forta noastra sta în moralul nostru pentru cauza buna pentru care luptam si în puterea vointei si munciei noastre.

 

 

Publirom - Inforom

AUGUSTA. Adresa: Str. Doctor Motas, nr. 9 jud. Constanta, MANGALIA. Telefon:
Tel: 75.30.62. Servicii/Domenii de activitate: CAEN: Comert ...
www.publirom.ro/inforom/detail.php?Firma=3867 - 11k - Rezultat suplimentar - În Cache - Pagini similare

 

 

 

 

Inapoi la arborele genealogic

Inapoi la membrii familiei

Inapoi la pagina principala