bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.

Pagina in constructie

 

DR. ING. CONSTANTIN I. MOTAS (1887-1976)

 

 

Rezumat:

● absolvent al Scolii de Mine din Freiberg

● Director al Societăţii Române de Gaz Metan (1919-1945)

● Deputat de Târnava Mică în Parlamentul României (1922-1926)

● O stradă a oraşului Mediaş îi poartă numele.

 

 

                                                                                                                  *

 

Dr.ing. Constantin I.Motăş, eminentă personalitate a timpurilor sale, şi-a lăsat amprenta asupra industriei române de gaz metan. In cinstea lui, în 2004, Consiliul Local Mediaş a hotărât ca piaţa din faţa Societăţii Naţionale de Transport Gaze Naturale TRANSGAZ S.A. să îi poarte numele.  In acelaşi scop  în sediul TRANSGAZ s-a amenajat în 2005 un mic muzeu prin amabilitatea si interesul  d-lui ing. Chiseliţă. Aceste lucruri au venit ca o recunoaştere firească a enormului volum de muncă şi a rolului extraordinar pe care Constantin I. Motăş l-a avut pentru industria română de gaz metan şi pentru ţara sa, recunoaştere care i-a fost negată în anii negri ai comunismului.

 

Din fericire dr.ing. Constantin I. Motăş şi-a scris memoriile în 1973 şi sunt onorat să public pe internet extrase din acest manuscris de o importanţă excepţională în istoria industriei românde gaz metan. Un exemplar al acestei cărţi intitulată “O viaţă de luptă” se află în prezent la Muzeul Transgaz.

 

                                                                                                                  *

 

O VIATA DE LUPTA (Iunie 1919 – martie 1945) de Dr.ing.Constantin I. Motăş

- Extrase -

 

 

 

SCURTA EXPUNERE ASUPRA ACTIUNILOR MELE PENTRU A ASIGURA STATULUI ROMAN POSESIUNEA SUBSOLULUI GAZEIFER DIN ARDEAL

 

I.

 

La naţionalizarea întreprinderii “SONAMETAN”, în iunie 1948, întreg subsolul gazeifer din Ardeal a revenit statului român gratuit. Voi arata mai jos că aceasta mi se datoreşte mie.

 

 In adevăr, în mai 1919 am propus Consiliului Dirigent din Sibiu, adică guvernului, pe atunci autonom, al Ardealului să pună imediat sub sechestru averea societăţii U.E.G. din Budapesta (Ungarische Erdgas-Gesellschaft). Prin convenţia din 1916 aceasta deţinea în concesiune de la guvernul ungar din 1919 până în 1991, adică 75 de ani, jumătatea cea mai productivă a subsolului gazeifer din Transilvania.

 

Consiliul Dirigent a acceptat propunerea mea, a dat cuvenita decizie de sechestrare şi apoi m-a însărcinat  - în iunie 1919 – cu administrarea acestei averi.Din acel moment am lovit de indisponibilitate atât vechea administraţie, cât şi pe acţionarii ei.

 

In modul acesta am împiedicat la timp ca acţionarii unguri şi germani să-şi vândă acţiunile capitaliştilor internaţionali, foarte avizi să achiziţioneze bunuri de la resortisanţii puterilor învinse.

 

Aceasta a fost prima masură iniţiată de minepentru a împiedica acapararea subsolului gazeifer de către capitalul internaţional.

 

II.

 

Trec acum la a doua mea acţiune de împotrivire în contra unei asemenea acaparări.

La propunerea mea, ia fiinţă în octombrie 1925, Regia mixtă “SONAMETAN” (“Societatea Naţională de Gaz Metan”) cu un capital de 160.000.000 lei, din care 125.000.000 lei au fost atribuiţi statului român pentru aportul său constând din cealaltă jumătate din subsolul gazeifer a al Ardealului, cu singurul şantier productiv – Sărmăşel (reprezentând pentru stat o participaţie de 80% din capital; în plus dreptul exclusiv la un dividend progresiv); restul de 35.000.000 lei (adică 20%) s-a obţinut prin subscripţie publică, de la cetăţenii români de pe întreg cuprinsul ţării.

 

Arat ca statul ungar obţinuse, în 1916, când a concesionat cealaltă jumătate a subsolului gazeifer, numai o participaţie de 15% din capitalul societăţii U.E.G., deşi zacămintele aduse de el atunci, ca aport, erau incomparabil mai bogate în gaze; deci statul român a obţinut o participaţie mai mare de cinci ori la înfiinţarea Regiei mixte “Sonametan”   

 

In iunie 1927 şi octombrie 1928 “Sonametan” a achiziţionat 85% din acţiunile societăţii U.E.G., iar în decembrie 1931 şi restul de 15%.

 

 

Statul român a găsit în iunie 1948 întregul subsol gazeifer din Ardeal liber de orice imixtiune străină. Ca atare, el nu a fost nevoit să despăgubească pe nimeni, cum a fost cazul bunurilor americane (vezi acordul din 30 martie 1960 încheiat între S.U.A şi R.P.R, publicat în “Scânteia” nr. 4796 din 31 martie 1960).

 

Acest merit mi-l rezerv mie exclusiv, cum o pot devedi şi cu actele ce le posed.

 

III.

 

Imi permit acum să atrag atenţia şi asupra corectitudinii exemplare, cu care am procedat la achiziţionarea bunurilor U.E.G..

 

 

Va urma

 

 

SESIUNE COMEMORATIVA C. I. MOTAS

 

În anul 2006 se împlinesc 30 de ani de la disparitia celui care a pus bazele industriei de gaze naturale românesti, Constantin Ioan Motas.
Pentru a marca acest moment, Asociatia Culturala Mediasul Nostru din Medias, împreuna cu Societatea Inginerilor din Domeniul Gazelor Naturale Sibiu si Comitetul Român de Istoria si Filosofia Stiintei si Tehnicii (CRIFST) din cadrul Academiei Române - Filiala Brasov, propun organizarea în data de 21 octombrie 2006 la Medias, începând cu ora 1000, în Sala mare a Primariei, a Sesiunii Comemorative Constantin I. Motas - omul în slujba gazelor naturale si a Sesiunii anuale de comunicari stiintifice a CRIFST - Filiala Brasov intitulate Oameni si fapte în Transilvania secolelor XIX si XX.
Cu aceasta ocazie se intentioneaza si lansarea cartii C.I. Motas – o viata de lupta si invitarea unor personalitati ale acestui sector din cadrul Academiei Române, Universitatii de Petrol si Gaze Ploiesti, Muzeului National de Istorie a Stiintei si Tehnicii Bucuresti, Muzeului ASTRA Sibiu si Ministerului Economiei si Comertului.
Va invitam sa participati la acest demers cultural, stiintific si istoric si va adresam rugamintea de a ne transmite pâna la data de 31 iunie 2006 titlul lucrarii, rezumatul si autorii, urmând ca pâna la data de 15 august 2006 sa va comunicam daca lucrarea a fost acceptata.

Dr. ing. Dumitru Chisalita, presedintele SIDGN Sibiu

 

 

 

 

LINK-uri despre Dr.ing. Constantin I. MOTAS

 

Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale TRANSGAZ S.A.

http://www.transgaz.ro/index.php

Adresa:

Mediaş,
Jud. Sibiu,
Piaţa C. I. Motaş, Nr. 1
Loc. Mediaş, Jud. Sibiu
Cod 551130

Asociatia Generala a Inginerilor din Romania

http://www.agir.ro/articol.php?id_articol=1443

 

 

Inapoi la arbore genealogic